Ghidul succesului la targul de joburi

Un targ de cariere seamana cu o serie de mini-interviuri in aceeasi sala, in aceeasi zi, un amplu eveniment de networking, o sesiune de „speed dating” sau „window shopping”. Ideea subiacenta este aceea de pregatire, avanpremiera, repetitie generala, dar si prima sansa. Caci de la un targ de cariere te poti intoarce cu lozul castigator. Asadar, targurile de cariere trebuie abordate cu toata seriozitatea si concentrarea care s-ar cuveni unui interviu de angajare. In randurile de mai jos gasesti planul de actiune pentru punct ochit-punct lovit – ce ai de intreprins inainte, in timpul si dupa un astfel de eveniment daca vrei sa obtii cat mai repede jobul dorit.

1.    Cum ma pregatesc pentru un targ de joburi?

• Totul incepe cu o cercetare – afla ce companii vor fi prezente, intocmeste o lista cu cele preferate si cauta cat mai multe informatii pe site-urile lor, aruncand o privire si asupra anunturilor de angajare active.
• Aranjeaza-ti recuzita – CV-urile si cartile de vizita, in numar suficient, cam 10-15, prinse intr-o mapa de portofoliu. Apoi, un pix, un carnetel si o folie sau un dosar pentru cartile de vizita ale recrutorilor/angajatorilor si toate celelalte materiale pe care le vei primi din belsug la targ.
• Verifica-ti CV-ul o data, de doua, de trei ori, pentru a te asigura ca prezinti cea mai buna varianta posibila la acel moment.
• Alege-ti o tinuta cat mai adecvata, cel putin business casual, daca nu este specificat codul vestimentar.

2.    Am ajuns la targ. Cum imi voi petrece urmatoarele ore?

• Prima etapa: incalzirea. La targ e forfota mare, unii candidati sunt deja in toiul mini-interviurilor, alte zeci de CV-uri isi asteapta nerabdatoare randul, alti vizitatori se strecoara ca prin vis de la un stand la altul, rasfoind brosuri dupa brosuri. Locul tau unde ar fi?
Pentru inceput, relaxeaza-te. Nu trebuie sa te asezi imediat la rand, sa te duci glont la compania favorita. Amesteca-te prin multime, intra in vorba cu ceilalti participanti si intra-ti si in mana – discutand mai intai cu recrutorii catorva firme de care nu esti interesat. Astfel vei capata glas si aplomb pentru marea intalnire.
• Ca intotdeauna, prima impresie conteaza – un zambet increzator, o strangere de mana ferma pregatesc terenul pentru o conversatie fertila.
• Nu te grabi sa-i inmanezi recrutorului CV-ul. Asteapta pana ti se va solicita acest lucru sau pastreaza gestul pentru finalul intrevederii.
• Incearca sa stabilesti si o legatura personala. Ce ai in comun cu recrutorul? Daca ai investigat atent pe internet, poate ai descoperit ca impartasiti aceeasi pasiune sau ati absolvit aceeasi institutie de invatamant. Un asemenea aspect e de mentionat, va ramane intiparit in mintea interlocutorului.
• Propune-ti sa vorbesti cu cat mai multi angajatori din industria ta/cat mai multe agentii de recrutare. Nu stii niciodata de unde sare iepurele.
• Incepe discursul prin a-ti spune numele, exprima-ti interesul de a discuta despre pozitiile disponibile la respectiva firma si cere permisiunea de a pune cateva intrebari.

Mai jos cateva idei de intrebari potrivite pentru un targ de cariere:
 Ce fel de abilitati si experienta cautati la viitorii dumneavoastra angajati?
 Ce calitati au cel mai buni angajati ai companiei?
 Ce cursuri ar trebui sa urmez ca sa devin candidat favorit?
 Ce pozitii de incepator aveti disponibile in cadrul organizatiei? Dar oportunitati de internship?
 Care sunt posturile cele mai greu de ocupat si de ce?
 Ati avea amabilitatea sa aruncati o privire asupra CV-ului meu si sa-mi oferiti feedback?
 In ce fel ar putea un candidat ca mine sa realizeze o contributie concreta in organizatia dumneavoastra?
 Cum arata un parcurs profesional tipic in companie? Unde ma pot vedea in cinci ani?
 Care este istoria logo-ului companiei?
 Ce ar trebui sa fac pentru a va convinge sa ma chemati la un interviu?
• Cand iti vine randul sa fii intrebat, „apasa butonul” numit elevator pitch (lectie invatata de acasa) – un discurs de prezentare de 30 de secunde – maximum 1 minut, timp in care trebuie sa reusesti sa te „vinzi”: de ce vrei sa lucrezi la acea companie si de ce ar vrea acea companie sa te angajeze tocmai pe tine.
• Spre sfarsitul conversatiei, afla care este urmatorul pas al procesului de selectie si solicita-i recrutorului o carte de vizita, pentru a-i putea trimite ulterior mesajul de multumire.
• Inainte de plecare, mai treci o data pe la fiecare recrutor cu care ai discutat si mai pune o intrebare – musai una inteligenta, memorabila (motivand ca initial ai omis sa punctezi subiectul).

3.    Ce fac dupa ce s-a terminat targul?

• Follow up! In primele 24 de ore, cat imaginea ta este inca proaspata in mintea recrutorului. Scoate din buzunar cartile de vizita si apuca-te de scris: emailuri personalizate, in care le multumesti specialistilor pentru timpul acordat, le oferi spre reamintire cateva detalii despre conversatia purtata si reiei acel elevator pitch. E binevenita atasarea CV-ului (chiar daca l-ai depus inainte la stand) si a recomandarilor.
• Indrazneste sa le trimiti mesaje si angajatorilor pe care nu ai avut ocazia sa ii abordezi la targul de joburi.
• Actualizeaza-ti profilul de LinkedIn si conecteaza-te cu recrutorii. Mentine legaturile, chiar daca temporar nu exista posturi care sa prezinte interes. La un moment dat, sigur va aparea o oportunitate de cariera.
• Actioneaza in sensul recomandarilor primite la targ. Poate ti s-a spus ca pentru jobul dorit ai nevoie de competente speciale, poate chiar ti s-a sugerat un anume program de training – inscrie-te la curs cat mai curand.

Acum credem ca ai destule informatii pentru a evolua cu brio si a valorifica la maximum urmatoarele targuri de cariere.

2018-03-12T13:58:34+00:00