Google ataca si recrutarea!

Se putea ca motorul nostru de cautare cel de toate zilele sa se lase mai prejos cand vine vorba de recrutare? Mai cu seama ca rivala Microsoft nu pierde nici ea timpul si pune mana pe LinkedIn! Ei bine, in noiembrie, Google scoate surpriza din cutie: Cloud Jobs API, o puternica platforma destinata cautarii de locuri de munca, care se sprijina pe invatarea automata.

Extrem de intuitiva, Cloud Jobs API este capabila sa anticipeze ceea ce cauta potentialii candidati si sa ii ajute sa descopere oportunitati de munca de care altminteri nu ar fi avut habar. De ce nu ar fi avut habar? Din simplul motiv ca, de obicei, anunturile de joburi contin termeni de jargon specific industriei si companiei angajatoare, necunoscuti candidatilor, prin urmare absenti din cautari. Dar, gratie noii solutii, cauti, de pilda, „DevOps Engineer” si primesti rezultate si pentru „Site Reliability Engineer (SRE)”!

Dupa cum ne spune Google, tanarul serviciu de invatare automata functioneaza ca o lingua franca intre candidat si anunturile de recrutare. Daca va este familiar Google Cloud Translation API, care traduce un sir arbitrar de text in oricare dintre limbile suportate, veti pricepe si cu ce se indeletniceste Cloud Jobs API. Cloud Jobs API intelege nuantele si face legatura intre titlul jobului si cerinte-competente, pentru ca mai apoi, compiland datele, sa gaseasca cea mai buna potrivire dintre preferintele candidatului si continutul anuntului de angajare, nivel de senioritate sau loc geografic.

Unicitatea acestui dar adus de Google recrutorilor si candidatilor, deopotriva, sta in faptul ca el nu reprezinta o tehnologie de sine statatoare, asa cum ar fi fost un ATS (applicant tracking system), o platforma de recrutare online sau un VMS (vendor management system).

Dezvoltatorii de tehnologie de recrutare si resurse umane vor putea sa integreze in propriile sisteme functionalitatea de cautare bazata pe invatare automata.

Care sunt caracteristicile Cloud Jobs API

• Generarea automata de sinonime si extinderea acronimelor, utile atunci cand candidatii nu cunosc jargonul specific
• „Job enrichment” – adaugarea automata de informatii relevante, precum adresa, forma de angajare, beneficii
• Traducerea diversilor termeni care desemneaza locul jobului in coordonate exacte
• Adecvarea rezultatelor la nivelul de senioritate dedus
• Extinderea in timp real a interogarilor de cautare in cazul in care nu exista suficiente anunturi de angajare care sa corespunda criteriilor de cautare initiale
• Recomandari dinamice: utilizatorii sunt incurajati sa marcheze joburile sugerate ca favorite sau, dimpotriva, neinteresante, pentru ca, ulterior, motorul sa creasca acuratetea recomandarilor.

Care este mecanismul de functionare

Pentru a gasi cea mai buna compatibilitate candidat-job, Cloud Jobs API foloseste doua ontologii – doua modele de date sau, pe intelesul tuturor, doua dictionare, unul de ocupatii, altul de competente, cat si modele relationale care leaga cele doua ontologii.
• Ontologia de ocupatii cuprinde aproximativ 30 de categorii de joburi (ex. resurse umane), 1 000 de familii de ocupatii (ex. administrator de baze de date) si 250 000 de ocupatii (denumiri de joburi) specifice (ex. inginer de software).
• Ontologia de competente defineste aproximativ 50 000 de competente tehnice si competente „soft” si le organizeaza in functie de anumite relatii dintre ele – de pilda, “competentei tehnice X ii corespunde competenta interpersonala Y”.

Primul pas costa in standardizarea titlului anuntului de recrutare. Titlurile sunt „curatate” de orice element care nu are directa legatura cu denumirea ocupatiei (de exemplu, loc, forma de angajare, salariu, numele companiei, expresii publicitare, jargon administrativ).

Apoi, Cloud Jobs API incearca sa clarifice eventualele imprecizii din titlu si sa detecteze un corespondent cat mai fidel in ontologie. De pilda, un titlu ca „flooring installer” include familiile de ocupatii „carpet installer”, „floor layer” si „tile and marble setter”.

De aici incolo, intra in joc invatarea automata si Cloud Jobs API abordeaza cat se poate de serios cautarea candidatului:

• Identifica ocupatia pe baza interogarii formulate de candidat si o coreleaza cu ontologia de ocupatii, cu un anumit grad de acuratete.
• Pune in concordanta titlurile joburilor cu roluri relevante din cadrul ontologiei de ocupatii, cu un anumit grad de acuratete.
• Depisteaza competențe specifice în interogarile candidatului si le potriveste cu valorile din ontologia de competente.
• Extrage competențele relevante din anunturile de joburi si le aliniaza cu valorile din ontologia de competențe.
• Calculeaza relatia dintre ocupatii și competente.

Care sunt beneficiile pentru candidati

• Descoperirea de anunturi de angajare relevante care altfel ar ramane ascunse din pricina jargonului
• Economie de timp in cautari
• Optimizare continua a rezultatelor pe masura acumularii de date

Beneficiile pentru recrutori si angajatori

• Integrare facila pentru: portalurile de joburi, site-urile de cariere ale angajatorilor sau ale companiilor de resurse umane si sistemele de tip ATS
• Cresterea traficului pe site-urile de cariere fara costuri legate de SEO
• Atragerea unui numar mai mare de candidati inalt calificati datorita recomandarilor imbunatatite de joburi
• Egalitate de sanse: Google ar fi putut sa creeze, de pilda, un portal de joburi marca proprie, dar a ales un serviciu destinat sa potenteze oricare dintre tehnologiile HR existente.

Cine s-a grabit sa integreze Cloud Jobs API?

3 mari nume ale pietei de recrutare si solutii inteligente de resurse umane testeaza deja noul serviciu de la Google in versiunea alpha: Dice, CareerBuilder si Jibe. Iar Joe Essenfeld, directorul general al companiei de software HR Jibe, este incredintat ca sistemul Google de invatare automata va deveni standardul pentru site-urile de cariere.

Deoarece Cloud Jobs API este disponibil doar pentru producatorii de ATS, platformele de recrutare si site-urile de cariere, departamentele corporate de resurse umane vor putea sa exploreze aceasta interfata daca vor colabora cu un furnizor extern de servicii si tehnologie HR.

Prin Cloud Jobs API, Google intra cutezator pe taramul recrutarii, inarmat pentru competitie din toate zarile. Sa vedem cum vor raspunde provocarii mai vechii industriei Indeed, Glassdoor sau LinkedIn, dar si nou-veniti precum serviciul de recrutare digitala in domeniul IT Hired.com – care promite, de asemenea, o compatibilitate perfecta intre candidati si joburi. Anul 2017 ne va dezvalui raspunsul.

Surse:

Sunil Bagai, Google Brings Machine Learning to the Staffing Industry, articol aparut pe 18 noiembrie pe business2community.com
CLOUD JOBS API ALPHA, Job search and discovery powered by machine learning, cloud.google.com
Jessica Miller-Merrell, A Look at Google’s Cloud Jobs API and Larger Impact for Recruiting & Job Seekers, 16 noiembrie 2016, blogging4jobs.com

2018-03-12T13:58:34+00:00