Cum arata serviciile de recrutare in epoca tehnologiei?

Care sunt tendintele actuale?

• Noii jucatori din recrutare – gigantii IT

Microsoft a cumparat LinkedIn cu 26,2 bilioane de dolari. I l-a suflat de sub nas rivalei sale Salesforce.com, care acum isi striga ingrijorarea catre Comisia Europeana: Microsoft ar incalca legile anti-trust punand monopol pe comoara de date a retelei LinkedIn. Un caz tipic „strugurii sunt acri” si totusi… Cert e (si firesc pana la urma) ca mai marii afacerilor ravnesc si se lupta pentru informatiile pretioase ale utilizatorilor. La LinkedIn mai pofteau si Google, si Facebook!
Va ajunge Microsoft jucatorul numarul 1 in industria tehnologiei de resurse umane?
– Va deveni Bing motorul de cautare preferat pentru sourcing? Studiile spun ca ii este superior lui Google atunci cand vine vorba de integrarea retelelor de socializare si chiar si la cautarile pe anumite domenii – la categoria „servicii financiare”, de pilda, Bing depaseste Google cu 30%. De asemenea, Bing indexeaza mai bine comunicatele de presa si patentele, facandu-l ideal pentru cautarile foarte nisate.
– Le va lua fata Microsoft greilor Oracle si SAP cu solutia perfecta de ERP Tier 1? Inceputul a fost deja facut prin Microsoft Dynamics.

• Integrare verticala de-a lungul lantului valoric

Daca privim schema evolutiei recrutarii, observam ca miscarile din ultimele doua decenii au fost limitate pe orizontala. Ce-ar fi insa daca am parcurge schema vertical si ne-am inchipui ca cele trei verigi ale lantului interactioneaza? Dar nici nu mai este inchipuire, este chiar realitate! Integrarea verticala se intampla.
– La inceputul lui noiembrie, Randstad, al doilea furnizor de servicii de resurse umane din lume, a finalizat achizitia batranei platforme de recrutare Monster.
– Site-urile de joburi, la randul lor, isi extind activitatile dincolo de simpla postare de anunturi de angajare:

    – CareerBuilder tocmai a cumparat WORKTERRA, un important furnizor de software pentru gestionarea capitalului uman.
    – Inca din 2014, Monster inghitea TalentFusion, o companie specializata in servicii de outsourcing al procesului de recrutare (RPO).

– Se contureaza modele mixte de furnizori, care imbina serviciile cu tehnologia:

    – Hired.com – companie fondata in 2012, un concept inovator in industrie: o piata de joburi in care firme din domeniul IT se intrec pentru angajarea candidatilor. Si agentie, si platforma de recrutare, Hired.com le promite membrilor de la 5 la 15 oferte concrete de joburi intr-o saptamana, transparenta in privinta salariului inainte de interviu si, cireasa de pe tort, un bonus de 2 000 de dolari pentru cei care obtin un loc de munca prin intermediul site-ului.
    – Modelul Hired.com a fost repede copiat de Indeed prin Indeed Prime.

• Fragmentarea tehnologiilor HR

Am vorbit mai sus despre consolidarea marilor jucatori din industria recrutarii si miscarile lor de integrare. In acelasi timp, vedem cum pe piata rasar ca ciupercile dupa ploaie tot felul de startupuri care ne promit cele mai inovatoare tehnologii de recrutare. Din oceanul de solutii, expertii domeniului vor avea dificila misiune de le alege pe cele in masura sa produca rezultate palpabile in procesul de recrutare si selectie.

• Specializarea furnizorilor de servicii de resurse umane

Viguros concurati de tehnologie, generalistii nu vor avea prea multi sorti de izbanda. Arma succesului va fi specializarea – in functie de industrie, geografie, etapa a procesului de recrutare si selectie. Specializarea reprezinta azi o realitate universal valabila Si, daca sectorul vecin al marketingului, de pilda, cunoaste in prezent ramificatii multiple precum marketingul digital, mobil, de brand, de continut s.a.m.d., recrutarea se indreapta si ea in aceeasi directie: nu mai suntem doar, generic, recrutori, suntem sourceri, intervievatori, specialisti in brandul de angajator sau consilieri de talente.

Vrei sa te pregatesti pentru viitorul recrutarii? Inscrie-te acum in programul de formare profesionala Pas cu pas in recrutarea eficienta, oferit de APT Evolution!

Surse:
The history of innovation in recruitment technology and services, articol de Michael Overell, techcrunch.com, 29 octombrie 2016
Global employment and recruitment industry records 8.6% annual growth, articol de Rebecca Wilson, aparut pe recruitment-international.co.uk la data de 14 martie 2016
What The Microsoft Acquisition of LinkedIn Means for Recruiting, Matt Charney, recruitingdaily.com, 14 iunie 2016
SEO face off: Google versus Bing. Which is better for your staffing and recruiting firm?, articol publicat pe bond-us.com/blog in 24 mai 2013

2018-03-12T13:58:34+00:00