Relatia Dintre Valoarea Muncii Si Volumul Muncii

Patru dintre cele cinci tari clasate pe primele locuri in topul orelor lucrate in 2013, adica Mexic, Chile, Russia, Polonia, se regasesc pe ultimele 5 locuri cand vine vorba de venitul produs pe ora de munca.

Fata de cifrele raportate la OECD, mexicanii au muncit cu 26% mai mult decat media pe cele 35 de tari. La polul opus se afla Olanda, cu o medie saptamanala de 26.5 ore, adica cu 22% mai putin fata de medie si 38% mai putine ore lucrate fata de Mexic. Nu sunt luate in calcul zilele oficial considerate nelucratoare.

Concluzia: Nu trebuie sa muncesti mai mult ca sa traiesti mai bine. Am putea spune ca din contra, daca muncesti mult nu ai timp sa inveti sa faci ceva mai bine, mai valoros, si deci sa iti cresti eficienta muncii. Cu cat inveti mai mult stii mai mult, si atunci exista sansa sa faci ceva mai valoros.

Romania, nu apare in clasamente pentru ca nu a raportat cifre pentru studiul OECD. Dar probabil ne-am situa nu departe de Mexic.

Dar daca guvernul Romaniei, prin reformarea sistemului de invatamant si printr-o politica fiscala adecvata, va promova puternic domeniile de activitati care includ un grad ridicat de inteligenta in produsele sau serviciile prestate, de tipul dezvoltarii de aplicatii software, a centrelor de …  citeste aici articolul integral

2018-03-12T13:58:34+00:00